Blog Zwerfafval: graag zo min mogelijk!

26 september 2019

‘Afval of vuilnis zijn stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen. Weggooien is doorgaans wettelijk niet toegestaan, tenzij dit gebeurt in een afvalbak.’ Dan gaat er toch iets mis. Want waarom treffen we dan zo’n grote hoeveelheid afval aan op straat, in onze natuur, in plaats van in een afvalbak? Een schonere omgeving is toch veel fijner leven..
 

De nieuwe ‘groene’ generatie
In de basisbehoefte willen we als mens allemaal het goede doen. De huidige generatie is hier misschien meer mee bezig en neemt daarom duurzaamheid heel serieus. Maar als ons afval zich op deze manier blijft verspreiden, gaat het niet goed.

De nieuwe generatie groeit al op met de gedachte dat het anders moet; dat er actie ondernomen moet worden voor de toekomst van onze planeet. Neem bijvoorbeeld de 10 jarige Lilly: “We kunnen de Cruijff Arena vullen met het aantal rietjes dat we jaarlijks weggooien! Daarom heb ik nu een actie opgezet, zodat restaurants geen plastic rietjes meer gebruiken.” Deze actie vindt plaats in samenwerking met het WNF. Dit laat zien dat deze generatie al een groot gevoel van sociale verantwoording met zich mee draagt.

Zwerfafval
Zwerfafval; een doorn in ’t oog voor veel mensen. De hoeveelheid zwerfafval die jaarlijks vrijkomt wordt geschat op 50.000 ton (bron: Recycling Netwerk Benelux). Dit komt neer op 5 miljoen koeien!

Zwerfafval bestaat vaak uit blikjes, zakjes en allerlei andere soorten verpakkingen die bewust of onbewust in het milieu worden achtergelaten. Dit zorgt voor veel troep en ergernis. Plastic (lees: kunststof) in de natuur is een van de meest alarmerende tekenen van onze milieuproblemen. Aangezien kunststof niet uit zichzelf afbreekt, blijft dit vaak honderden jaren liggen.

 

Single Used Plastics
70% van het zwerfafval in zee bestaat uit kunststof producten die maar eenmalig gebruikt kunnen worden en vervolgens direct worden weggegooid. Er zijn signalen dat het zich niet alleen beperkt tot de zee. “We drinken plastic, we eten plastic, we ademen plastic”, aldus ecotoxicoloog Dr. Heather Leslie van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

We moeten per 2021 voldoen aan de Europese wetgeving van Single Use Plastics (SUP). Dit verbod houdt in dat kunststof producten voor eenmalig gebruik vanaf 2021 worden verboden op de Europese markt. Niet gek natuurlijk, want blijkbaar is wetgeving nodig om ons gedrag te veranderen. De SUP wet heeft betrekking op rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes.

 

Hoe kunt u zelf zwerfafval voorkomen?
Hier volgen 4 bruikbare tips:

  1. Wat gegeten op straat? Gooi dan uw afval in een afvalbak. Zit de dichtstbijzijnde afvalbak vol? Leg het er dan niet bovenop of naast. Zoek een legere bak of neem het afval mee naar huis. U kunt ook bij een winkel naar binnen lopen met de vraag of u het daar weg mag gooien.
  2. Dagje naar het strand of een bezoek aan het park? Neem bijvoorbeeld een afvalzakje en satéprikker mee en creëer uw natuurlijke afvalbak. Maak een kleine kuil in de grond, leg hierin het afvalzakje en bevestig deze in grond met de satéprikker. Voilà! Zo vergeet u niet uw ijspapiertjes, frietbakjes, plastic flesjes, rietjes, vorkjes en doppen goed op te ruimen.
  3. Eten en drinken onderweg? Zorg dat u een afvalzakje- of bakje meeneemt in de auto, zodat het afval op locatie of thuis weggegooid kan worden.
  4. Sociale controle! Wees niet bang om mensen op hun gedrag te wijzen. Geef het goede voorbeeld, ook al kan dit weerstand oproepen bij de ander.