Blog: Verantwoorde rietjes: duurzaam, duurzamer, duurzaamst

19 februari 2019

Duurzaamheid is momenteel een hot topic, iedereen heeft het erover. Het is geen trend meer, eerder een feit. Men wilt zijn kennis hierover uitbreiden, zijn beleid hierop aanpassen en het vooral zoveel mogelijk toepassen. En toch merk je dat men vaak door de bomen het verantwoord beheerde bos niet meer ziet. Daar gaan wij u bij helpen! Neem bijvoorbeeld het feit dat de Europese wetgeving vanaf volgend jaar waarschijnlijk een verbod gaat leggen op plastic artikelen. Daaronder ook de rietjes. Dit veroorzaakt onrust bij onze klanten en de eindgebruikers. Vandaar dat wij het hoog tijd vonden om hier wat duidelijk over te verschaffen. Na onderzoek zijn we erachter gekomen dat naar verwachting de wet in 2019 wordt aangenomen, maar dat er daarna nog een overgangsperiode van 2 jaar zal volgen, waarna het verbod ingaat. Echter blijft dit een verwachting en geen garantie. Waar het op neer komt is dat we nog tijd hebben, er is geen reden voor voor ongerustheid, don’t worry!

#oplossingen
De media heeft het verbod op plastic ook al aardig opgepikt, zo krijgt de hashtag #stopsucking veel aandacht. Gewoon stoppen met feestelijke rietjes is gelijk zo drastisch en daar zijn wij geen voorstander van. Bunzl Foodservice denkt in #oplossingen. Wij bieden al geruime tijd duurzame rietjes aan, die gemaakt zijn van bijvoorbeeld PLA of bamboe. Dit deden we al ver voor de aankondiging, ons assortiment op het gebied van duurzame rietjes is al behoorlijk uitgebreid en zal de komende maanden alleen nog maar meer uitbreiden.

Hoe zit het met de voedselveiligheid en certificeringen?
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven wat in aanraking komt met bijvoorbeeld het rietje. Veilig voedsel betekent dat je het product kun gebruiken zonder er ziek van te worden. Niet geheel onbelangrijk voor de alternatieve rietjes. Onze rietjes voldoen allemaal aan de Europese certificeringen van voedselveiligheid.

Top 4 duurzame rietjes
Wij hebben een overzicht gemaakt van de top 4 trending rietjes in ons assortiment. Wij willen u hierbij laten zien dat we altijd met u meedenken.

1. I am eatable – eetbare rietjes
Nieuw in ons assortiment zijn de eetbare rietjes. Deze zijn gemaakt van suiker en kunnen na gebruik worden opgegeten. De rietjes kunnen 40 minuten lang in een drankje gebruikt worden, voordat ze oplossen. Deze duurzame drinkrietjes zijn beschikbaar in verschillende smaken, zoals limoen, aardbei en sinaasappel.
2. Bioplastic - PLA rietjes
De PLA rietjes zijn gemaakt van het bioplastic genaamd PLA. PLA is gemaakt uit natuurlijke bronnen. Het wordt gemaakt uit plantaardige suikers die gewonnen worden uit resten van onder andere maisteelt waardoor deze composteerbaar zijn. De PLA rietjes hebben geen knik, zijn sterk en scheuren niet makkelijk. De rietjes kunnen alleen gebruikt worden bij koude dranken.
3. 100% nature - Bamboe rietjes
Deze herbruikbare rietjes worden van dunne bamboe stengels gemaakt. De stengels van de bamboeplant vormen de biobased grondstof voor bamboe disposables en ook voor de rietjes. De rietjes zijn met een voedselveilige lak afgewerkt, er is geen gebruik gemaakt van lijm of verf waardoor het een echt natuurproduct is. Daarbij ziet het er mooi uit in elke drinkglas.
4. Kleurrijk - Papieren rietjes
Papieren rietjes zijn dik, sterk en duurzaam en in allerlei kleuren beschikbaar. Ze worden niet slap in het drinken en geven niet af als ze nat worden. De papieren rietjes zijn 100% composteerbaar en kunnen na gebruik bij het groente- en tuinafval.

Benieuwd naar een greep uit ons assortiment duurzame rietjes, bekijk ze hier.
Vond u dit een leuke blog en wilt u graag op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.